Wat komt er op het waslabel?

In de kledingindustrie geldt de verplichting om de textielproducten te voorzien van een etiket. Dit etiket moet aan een aantal eisen voldoen, deze eisen vind je in het Warenwetbesluit textielproducten. 

Het wasetiket of waslabel – wat is er verplicht?

Voor het waslabel gelden maar eigenlijk 2 verplichtingen in Europa en dus ook in Nederland, nl. het vermelden van de samenstelling van het artikel en de verhouding van de gebruikte materialen. De textielvezelnamen die je hiervoor moet gebruiken staan vermeld in de Verordening over textielvezelbenamingen. Ook moet erop vermeld worden wie de producent is. Dit staat in het Warenwetbesluit textielproducten.

Deze vermeldingen kunnen rechtstreeks aangebracht worden op het textielproduct door drukken, borduren, of het innaaien van een waslabel. De waslabels zijn dus niet verplicht, maar worden wel het meeste gebruikt om deze informatie te kunnen vermelden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het in het kledingstuk te bedrukken.

Bij producten van dierlijke oorsprong – zoals leer en bont – moet op het etiket of merk de volgende aanduiding staan: “Bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of deze informatie klopt.

Het wasetiket of waslabel – wat is er dan niet verplicht?

De informatie die niet verplicht is mag je wel vermelden maar dan moet het dus wel kloppen zoals bijvoorbeeld:

  • Made in Holland, als je dit vermeld dan moet het dus wel waar zijn.
  • De wasvoorschriften op de waslabels zoals de wastobbe, strijkijzer, bleeksymbool bijv. Dit is  dus niet verplicht, maar wel algemeen gebruikt.
  • Het maat etiket
  • Merknaam of merklogo

De EU kent dus geen verplichte oorsprongsmarkering, maat- of onderhoudsetikettering voor textielproducten.
Je bent dus niet verplicht om een wasvoorschrift op het waslabel op te nemen maar maar dit is wel een service voor de consument. Door goed onderhoud gaat kleding ook langer mee, en met moderne wasmiddelen kun je bij lagere temperaturen wassen. Goed voor het milieu én jouw producten.

Uitsluitingen

Deze eisen gelden niet voor textielproducten die – tegen betaling van maakloon – worden toevertrouwd aan thuiswerkers of aan zelfstandige ondernemingen. Zelfstandige kleermakers die textielproducten op maat maken vallen hier ook buiten.



Wil jij echt een eigen kledinglijn starten? 

Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze  online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.

Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.