Wat zijn de wettelijke eisen?
Tijdens het opzetten van je eigen kledinglijn kom je ook de nodige wettelijke eisen tegen. Zo heb je in de kledingindustrie te maken met de vereisten op de etiketten maar ook de producteisen, eisen aan verpakkingsmaterialen en bijv. de eisen voor de brandveiligheid van kleding. Ga je je kleding zelf online verkopen dan krijg je ook met je webshop te maken met de wettelijke eisen voor bijv. het recht van retourneren, ruilen en termijn van terugbetaling. Je ontkomt er dus niet aan en het is belangrijk dat je zelf op de hoogte bent van de regels die voor jouw producten gelden.
Het wasetiket of waslabel – wat is er verplicht?
Voor het waslabel gelden maar eigenlijk 2 verplichtingen in Europa en dus ook in Nederland, nl. het vermelden van de samenstelling van het artikel en de verhouding van de gebruikte materialen. De textielvezelnamen die je hiervoor moet gebruiken staan vermeld in de Verordening over textielvezelbenamingen. Ook moet erop vermeld worden wie de producent is. Dit staat in het Warenwetbesluit textielproducten.
Deze vermeldingen kunnen rechtstreeks aangebracht worden op het textielproduct door drukken, borduren, of het innaaien van een waslabel. De waslabels zijn dus niet verplicht, maar worden wel het meeste gebruikt om deze informatie te kunnen vermelden.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of deze informatie klopt.
Het wasetiket of waslabel – wat is er dan niet verplicht?
De informatie die niet verplicht is mag je wel vermelden maar dan moet het dus wel kloppen zoals bijvoorbeeld:
- Made in Holland, als je dit vermeld dan moet het dus wel waar zijn.
- De wasvoorschriften op de waslabels zoals de wastobbe, strijkijzer, bleeksymbool bijv. Dit is dus niet verplicht, maar wel algemeen gebruikt.
- Het maat etiket
- Merknaam of merklogo
De EU kent dus geen verplichte oorsprongsmarkering, maat- of onderhoudsetikettering voor textielproducten.
Je bent dus niet verplicht om een wasvoorschrift op het waslabel op te nemen maar maar dit is wel een service voor de consument. Door goed onderhoud gaat kleding ook langer mee, en met moderne wasmiddelen kun je bij lagere temperaturen wassen. Goed voor het milieu én jouw producten.
Maataanduiding
In de kledingindustrie wordt gebruikt gemaakt van een maataanduidding. Dit is niet verplicht maar wel handig om snel de goede maat te vinden. De meeste retouren komen door de verkeerde maat. Er is geen wettelijke verplichting voor de maataanduiding. Europa wil heel graag tot een Europees maatsysteem komen maar dat lukt nog steeds niet omdat ieder land het eigen maatsysteem het beste vind. In Scandinavië zijn de maten groter dan in Italië en in Frankrijk willen ze zo weinig mogelijk maten, dus nog steeds geen regelgeving en controle. Hierdoor is dit de grootste reden van retouren en miskopen.
Brandveiligheid
Kleding die je verkoopt, moet aan brandveiligheidseisen voldoen. Sinds 2001, na de café brand, zijn er regels op gesteld over de mate van brandbaarheid van kinder- en nachtkleding, dit moet dan ook op het etiket vermeld worden. De lidstaten gingen toen zelf regels opstellen en de EU heeft geprobeerd om dit te harmoniseren, maar de controle wordt door de lidstaten zelf geregeld. Ook zijn er nu eisen met betrekking tot bijv. de AZO verstoffen, het gebruik van kankerverwekkende verfstoffen in kleding waar je aan moet doen.
De wettelijke eisen voor de kledingindustrie zijn veel omvattend, hierboven hebben wij laten zien wat er allemaal bij komt kijken. In de online cursus Start je eigen kledinglijn gaan we hier veel dieper op in omdat dit een belangrijke materie is.
Wil jij echt een eigen kledinglijn starten?
Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.
Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.
Zijn er plannen om het vermelden wáár iets gemaakt is en hóé de arbeidsomstandigheden daar worden gecontroleerd of bij wie ze daarvoor zijn aangesloten, verplicht te stellen?
Zou goed zijn.
Helaas is dat niet wettelijk geregeld. Er zijn wel een aantal organisaties zoals Fair Play maar toch kun je je ook afvragen of zij werkelijk objectief zijn in hun beoordeling, helaas.
Hallo,
Ik maak babydekens moet het etiket aan de deken of mag ik de deken ook leuk oprollen met een touwtje en daar een kaartje aanhangen met het sticker met alle info?
Hallo Liane,
Het etiket moet altijd aan het product vastzitten. Dit kan een label zijn maar je kunt het er bijvoorbeeld ook op printen.