Waarom ben ik gestart met deze cursus?

Regelmatig kreeg ik e-mails met de vraag of ik de kledinglijn van deze mailers wilde produceren. ‘Vroeger’ deden we dat vaak en dat zorgde dan ook altijd voor nieuwe klanten. Zeker in de tijd van veel personeel was dat wel fijn want we moesten toch een heel seizoen zien te vullen met werk. Maar de laatste jaren waarbij wij ons vooral op de webshop zijn gaan richten en dus ook geen personeel meer hebben, is het antwoord daar vrijwel altijd NEE op. Onze eigen collectie aanbieden met daar bijvoorbeeld een logo of opdruk van de klant is nog wel mogelijk. Maar meer dan dat niet meer.

Alibaba.com

Dat komt vooral omdat de aankomend kledingontwerpers echt totaal geen kaas gegeten hebben van de kleding industrie. Door te zoeken op Google en websites als alibaba.com zien ze de prijzen die in Azië worden gerekend maar de aantallen zijn te groot, en het is lastig om te starten in het buitenland. Door het grote aanbod zien ze ook door de bomen het bos niet meer want wat is een goed, betrouwbaar bedrijf waar je ook op kunt bouwen de komende jaren. Dan gaan ze zoeken binnen Nederland en komen bij ons atelier terecht omdat onze zoekwoordenoptimalisatie goed is geregeld. De verwachting is dan dat wij voor die prijzen, of nou ja, een beetje hoger kan dan ook nog, maar met lage aantallen voor ze gaan produceren.

Eigen modellen

Ook het ontwikkelen van eigen modellen waarvoor patronen in een gehele matenreeks moet worden gemaakt was iets waar geen rekening mee werd gehouden en dan vooral wat betreft de kosten. Dan komt er ook nog bij dat modellen gesampled moeten worden tot je de juiste pasvorm hebt en de patronen hebt aangepast  voordat je de productie kunt opstarten. Dit is een tijdrovend proces als je het goed doet en daardoor ook kostbaar. Als ik dit voor mijn eigen collectie doe dan is dit ook een flinke investering die ik er dan  later ook uit moet terugverdienen. Als ik dit voor anderen doe, dan moet ik ook deze kosten kunnen doorberekenen want anders besta ik niet lang meer.

Lage prijzen

Dus lage prijzen, kleine orders, snel leveren en liefst geen ontwikkelingskosten. Ja, dat willen we allemaal wel maar zo werkt het dus helaas niet. Zo werden deze klanten voor ons verliesgevend en hebben we dus moeten beslissen om hier niet meer aan te beginnen. Het valt ook al niet mee om een offerte te maken voor sportkleding, zonder te weten welke modellen, aantallen, maten, materialen enzovoort maar meestal is de mail zoals dit: Ik wil een eigen sportkledingmerk en kunt U mij prijzen doorgeven als ik bij U zou willen bestellen? Hier kunnen wij gewoon niets mee.

Andere collega productiebedrijven

Nu heb ik gelukkig een goed contact met een aantal collega productiebedrijven in Nederland en zij zitten met hetzelfde probleem. Ze willen best produceren voor starters maar het kost ze veel tijd en daardoor geld en geeft veel ergernis. Het is natuurlijk ook logisch dat er steeds minder kennis is doordat er steeds meer productie naar het buitenland is uitbesteed maar er zijn nog steeds mooie Nederlandse bedrijven die de productie zelf doen of de productie in het buitenland kunnen begeleiden en waarvan ik durf te zeggen dat ze betere kwaliteit leveren in lagere aantallen en vaak ook sneller. Dus het is voor mij dubbel om ‘Nee’ te moeten zeggen zodat ze dan vaak toch in het buitenland terecht komen.

Online Cursus

Nu was ik toevallig met een opleiding bezig om online trainingen te gaan geven. Daarvoor moesten we het onderwerp kiezen wat zo dicht mogelijk bij jezelf lag. En voor mij was dat ook ineens duidelijk. Na 22 jaar ervaring in de confectie industrie als ondernemer, wil ik graag mijn kennis gaan overdragen door middel van een online cursus. Ik heb zoveel te vertellen waardoor de deelnemers een heleboel onnodige fouten kunnen voorkomen en meteen een betere start maken. Zo weten ze vooraf al waar ze mee te maken gaan krijgen. Deze cursus zorgt voor een uitstekend stappen plan zodat je goed van start kunt gaan. En het voordeel is ook dat je het in je eigen tempo, gewoon thuis kunt doen. Ook naast je baan of opleiding is dit prima te combineren.

Netwerk

Waarom dan ook niet gebruik maken van mijn netwerk? Door de jaren heen heb ik zelf ook een behoorlijk groot netwerk om mij heen opgebouwd en weet ik altijd wel waar ik wat kan vinden. Soms krijg ik de vraag: kun jij mij je leveranciers doorgeven? Dat is natuurlijk het geheim van de smid en dat ga ik echt niet zomaar doen. Het heeft mij jaren gekost om dit zo op te bouwen, dus zomaar weggeven, dat zie ik niet zitten. Daar zit echt bloed, zweet en tranen in. Maar door mijn netwerk beschikbaar te stellen aan de deelnemers van de online cursus is dit wel mogelijk. Ik heb hiervoor ook een aantal collega’s gepolst en zij vonden het een goed idee als ik de deelnemers zou begeleiden tijdens deze contacten. Dan hebben zij met een professionele partij te maken in de besprekingen en is succes verzekerd.

Wil je meer weten over mij of de cursus, meld je dan aan voor een gratis Masterclass waarin ik veel meer hierover vertel.

 Wil jij echt een eigen kledinglijn starten? 

Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze  online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.

Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.