Bescherm je kleding merknaam

Veel mode ondernemers denken dat hun merknaam goed beschermd is als deze is geregistreerd als handelsnaam of als ze de eigenaar zijn van de domeinnaam en dat het logo voldoende beschermd is door ‘auteursrecht’. Voor beiden geldt dat alleen registratie bij het BBIE bescherming biedt.

Wat is een merk?

Een merk volgens Wikipedia:
“Een merk is een teken om goederen of diensten te onderscheiden.
Een merknaam kan daartoe dienen, maar het begrip ‘merk’ is breder en omvat ook de verschijningsvorm van de naam, het logo en kan ook iets anders zijn dan een naam, bijvoorbeeld een kleur of een beeldmerk. Een woordmerk is een woord of zinnetje dat als merk is geregistreerd in het merkenregister. Dat kan de merknaam
zijn, maar ook bijvoorbeeld een slagzin/slogan.”

Wat is een handelsnaam?

Een handelsnaam is een naam waaronder een bedrijf staat geregistreerd in het handelsregister. Dit kan opnieuw de merknaam zijn, maar dat hoeft niet. Het is niet verplicht om een merknaam te laten registreren in het merkenregister en de meeste bedrijfsnamen zijn bijvoorbeeld alleen als handelsnaam geregistreerd.

Waarom een merknaam?

Met een merknaam onderscheidt je je kledingmerk met die van je concurrent. Een sterke merknaam geeft je de kans merkwaarde op te bouwen en zorgt ervoor dat de waarde van je marketinginspanningen en goede naam niet verloren gaan als je concurrent of nieuwe toetreders op de markt dezelfde naam hanteren. Ook als je jouw kledingmerk in de toekomst wilt verkopen is een sterke, goed beschermde merknaam aan te raden.

Hoe registreer je je merknaam?

Door middel van een inschrijving van je merknaam bij het Benelux-bureau voor het Intellectuele Eigendom (BBIE) kun je jouw (woord)merk binnen de Benelux juridisch beschermen. Het is ook mogelijk om dit voor Europa, bepaalde landen of wereldwijd vast te leggen. Om een woordmerk binnen bijv. de Benelux juridisch als
merknaam ook daadwerkelijk te kunnen beschermen moet de registratie ervan voldoen aan een aantal regels.

Reden voor weigering bij een registratie van een merknaam kunnen bijvoorbeeld zijn dat een merknaam te beschrijvend is (zoals ‘modebedrijf’ of ‘modemagazine’), niet onderscheidend genoeg is van andere merken (Mike als naam voor sportkleding) of de naam misleidend is. Meer informatie over merkregistratie lees je op de officiële website van het BBIE.

Zelf doen of laten doen?

Om je mode merk te registreren kunnen dus nogal wat haken en ogen zitten, maar als je achteraf je naam met veranderen is dat zeker weten een nog grotere kostenpost. Het is daarom verstandig om vooraf advies in te winnen. Dit kun je zelf doen bij het BBIE of via een merkengemachtigde zoals bijvoorbeeld Merkenbureau Bouma. Via de Beneluxvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM) kun je een merkenbureau bij jouw in de buurt zoeken . Bij veel merkenbureau’s is het eerste adviesgesprek gratis en vrijblijvend, je hoort dan meteen welke mogelijke moeilijkheden er aan je merkregistratie kleven. Hierna kun je zelf beslissen of de registratie zelf wilt gaan doen of dat je professionele hulp inroept. De merkengemachtigde kan ook na de registratie worden ingeschakeld voor het “sterk houden” van je merk, er hoeft dan dus niet meteen een advocaat te worden ingeschakeld.

Na de registratie

Nadat je al die moeite hebt gedaan om eigenaar te worden van een merk, wil je dat natuurlijk ook graag blijven. Een merk blijft jouw eigendom als je het gebruikt en bewaakt en je de registratie ervan tijdig verlengt en up to date houdt. Wat houdt dat precies in? Je moet het merk gebruiken, als je het merk langer dan 5 jaar niet gebruikt dan kan het de status ‘vervallen’krijgen.

Als je je merk ‘sterk’ wilt houden dan zul je ook moeten optreden als anderen inbreuk maken op jouw merknaam. Je hoort dit goed in de gaten te houden, dit kun je ook uitbesteden. Je merkinschrijving is 10 jaar geldig en kun je voor 10 jaar verlengen, dit dien je op tijd te doen.

Als je verhuisd en je vergeet je gegevens door te geven en verlengd daardoor niet dan is dat jammer maar je inschrijving stopt dan echt. Het is dus belangrijk om iedere wijziging door te geven en daardoor je inschrijving ‘up to date’ te houden. Wijzigingen zoals je adresgegevens maar ook de diensten die je aanbiedt en als je logo wijzigt (tenminste als je dit ook geregistreerd hebt).

Het registreren van je merknaam is dus een lastig en complex verhaal en ik zou zeker hulp inroepen en gebruik maken van het gratis eerste adviesgesprek bij een merkengemachtigde. Zelf heb ik ook een slechte ervaring gehad met de registratie van mijn merknaam PIXIE. Het is uiteindelijk met een sisser afgelopen en wij hebben de naam kunnen handhaven en inmiddels is de naam al 23 jaar geregistreerd, dus we hebben al meerdere verlengingen achter de rug, maar het heeft ons heel veel tijd maar ook geld gekost. Achteraf zou ik het dus echt wel anders hebben gedaan.

In de gratis Mini-cursus gaan we aan de slag met het bedenken van een merknaam. In de Online Cursus Start je eigen kledinglijn gaan we hier nog verder op in, je merknaam is echt heel belangrijk voor je kledingmerk, niet alleen voor je branding en uitstraling maar ook voor je marketing erna.



Wil jij echt een eigen kledinglijn starten? 

Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze  online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.

Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.