Importeren, wat komt erbij kijken?
Importeren is niet iets wat je zomaar eventjes doet. Er komt echt veel bij kijken en het kan behoorlijk in kosten lopen. Je krijgt te maken met invoerrechten en met wettelijke eisen waar je product aan moet voldoen. Je moet het transport regelen en welke documenten heb je daar voor nodig? Vaak heb je met meerdere partijen te maken tijdens het transport en wie is dan verantwoordelijk in welke fase, wat zijn bijv. de Incoterms 2010? Als je goederen van buiten de EU naar Nederland vervoert, moet je aangifte doen bij de douane. Ga je dit zelf doen of laat je dit over aan een expediteur. Hoe zit het met de BTW die je moet betalen en het terugvragen ervan? Allemaal vragen die ook niet altijd zo 1-2-3 te beantwoorden zijn.
Het importeren binnen de EU
Het importeren van producten, dus ook kleding, vanuit de EU naar Nederland heet een intracommunautaire verwerving als de leverancier een ondernemer is. De levering is in het andere EU-land belast met 0% BTW en is in Nederland belast met de Nederlandse BTW, dit bedrag mag je dan als voorbelasting aftrekken.
Het importeren buiten de EU
Je kunt niet zomaar goederen uit een niet-EU-land op de Europese markt bengen. Deze goederen moeten eerst via de douane in het vrije verkeer worden gebracht. Hiervoor moet je aan verschillende formaliteiten voldoen. Als je goederen buiten de EU koopt, betaal je invoerrechten en belasting.
Invoerrechten kleding
Hoeveel invoerrechten je moet betalen, is afhankelijk van de douanewaarde, het soort goed en het land van oorsprong. De douanewaarde is een optelsom van de aankoopprijs, verzendkosten en de verzekeringspremie. Het % invoerrechten kan oplopen tot 12% voor kleding. De douane heft invoerrechten om binnenlandse producten te beschermen. Zo kost de productie van een trui in China veel minder dan in Nederland. Om te voorkomen dat Nederland overspoeld wordt met goedkope truien uit China, wordt er een bepaald percentage geheven om veelvuldige productie in China te ontmoedigen.
Een handige pagina: http://www.invoercalculator.nl/
Ook bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst kunnen ze je hierbij verder helpen.
Er zijn ook transportbedrijven die dit voor je uit handen kunnen nemen maar toch is het wel goed om vooraf te weten wat je te wachten staat en welke kosten erbij die goedkope kleding of stoffen komen.
Wil jij echt een eigen kledinglijn starten?
Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.
Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.
Je vergeet nog een belangrijk issue nl verplichte etikettering en aansprakelijkheid.
Er is veel merkloze kleding te koop vanuit niet eu landen die gewoon door consumenten gekocht wordt EN goedgekeurd door de douane, maar zodra je dit zeg per 5 stuks gaat kopen en door wil verkopen met winst heb je een probleem.
Kan je daar in je artikel ook uitleg aan geven want het internet staat vol met dezelfde vraag maar zelden de oplossing.
Deze man legt eea haarfijn uit en hoezeer de eu ook maar het verlengstuk is van een industrie in tegenstelling tot wat wij als consument vaak denken.
http://michielscheffer.nl/?p=2390
Hallo Jo, er komt inderdaad nog veel meer kijken bij de etikettering en de aansprakelijkheid.
In de uitgebreide online cursus wordt hier ook veel aandacht aan besteed.
Voor deze tip gaat dat te ver omdat er zoveel meer bij komt kijken.
De link gaat naar een artikel uit 2014 en inmiddels is er ook weer een en ander veranderd.
Miranda