Bepaal je prijsklasse
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is in welke prijsklasse wil jij met je kledingmerk actief gaan zijn. Dit bepaalt dan ook meteen je hele marketing beleid, de keuze van je ideale klant en je concurrenten. Het gaat hierbij dus niet om je specifieke kostprijsberekening, dit komt later, maar in welke klasse je wilt vallen. Wil je de discount kant op of juist high-end in couture? Of ga je ertussen in zitten, deze keuze is heel bepalend voor de rest van je hele bedrijfsplan.
Massaproductie of maatwerk?
Je prijsklasse gaat ook je mogelijkheden voor bijvoorbeeld de productie bepalen. Hoeveel ruimte heb je dan over? Ga je voor massa productie in grote oplages tegen lage prijzen of kies je juist voor maatwerk in enkele stuks waardoor de prijs hoger zal zijn?
High-end of budget?
In welke prijsklasse wil jij je bevinden met je kledingmerk? Kies je voor je branding en prijsklasse de exclusieve high-end markt of ga je het gevecht aan met de prijsvechters in de budgetsfeer? Je prijsklasse bepaalt dan ook je mogelijkheden op marketinggebied en heeft dus veel meer impact dan alleen de prijs bepaling alleen.
De prijsklasse van je ideale klant
Als je je Ideale klant echt helemaal van binnen en buiten kent dan weet je ook dat deze je prijsklasse zal gaan bepalen. Kruip in de huid van je ideale klant en je weet al snel waar je ideale klant zijn of haar kleding koopt en in welke prijsklasse ze zich bevinden
Je prijs wordt ook bepaald door je verkoopkanaal
Een andere keuze in je bedrijfsplan is ook heel bepalend voor je prijsklasse. Dat is de keuze van je verkoopkanaal. Ga je rechtstreeks aan de consument leveren, dus B2C of via de retail of liever via de groothandel, B2B. Bij leveringen aan de detailhandel moet je rekening houden met de marges die gebruikelijk zijn, dit is het verschil tussen de inkoop en verkoopprijs. De marges in de kleding detailhandel zijn gemiddeld tussen de 2.0 en 3.0.
Hoe bereken je de marge?
De marge wordt zo berekend: inkoopprijs excl.BTW x marge = verkoopprijs incl BTW. Dus bij een inkoopprijs van 20 euro excl. BTW met een marge van 2.5 is de verkoopprijs 50 euro incl. BTW.
Een starters valkuil
Een echte starters valkuil is het te laag inschatten van de kostprijs omdat je op deze manier denkt je concurrenten te slim af te kunnen zijn. Klanten zullen misschien op deze ‘koopjes’ afkomen maar deze lage prijzen zijn meestal op lange termijn onrealistisch en hoe gaan ze dan reageren als je in 1x je prijs enorm verhoogt? Probeer vanaf het begin verder vooruit te kijken en wil je toch op je scherpe prijs gaan concurreren doe dit dan pas nadat je een hele realistische kostprijsberekening hebt gemaakt waarbij je ook rekening houdt met eventuele tegenvallers. Houdt daarbij ook rekening met onverkoopbare of afgeprijsde voorraden, rente, belastingen en afschrijvingen.
Wil jij echt een eigen kledinglijn starten?
Maar heb jij helemaal geen kennis van of ervaring in de kledingindustrie?
En wil jij graag begeleid worden met iemand die kennis heeft én een netwerk?
Check dan onze online cursus ‘Start je eigen Kledinglijn‘.
Je hoeft het niet alleen te doen én je hoeft het wiel niet uit te vinden.